Despre bocanci

Posted by Sebastian 16.11.2023 0 Comment(s) Sa invatam Muntele,

Despre bocanci...

 

 

Alegerea unei perechi de bocanci de munte este ca un labirint în care informația abundă, dar precizia și relevanța sunt greu de găsit. Într-o junglă de descrieri gresite și branduri variate, sarcina devine una grea și plină de provocări. La asta se adauga si oceanul de criterii din mintea noastra, de multe ori absurde, pe care trebuie sa le indeplineasca o pereche de bocanci.

Si aici enumar: "sa fie foarte usori si rezistenti," "sa mearga si vara si iarna", "pentru oras si pe creastele muntilor", "sa nu alunece pe grohotis", "sa nu alunece pe piatra umeda de rau" etc.  Fiecare pasionat de munte știe că nu există o pereche perfectă pentru orice traseu sau condiție meteorologică.

Decizia finală în alegerea unor bocanci trebuie sa fie luata prin cunoașterea tipului preferat de traseu montan. Fie că suntem atrași de cărări abrupte și stâncoase sau de poteci pline de natură sălbatică, alegerea specifică a bocancilor pentru turele noastre preferate devine foarte importanta. Ea poate face diferenta intre o drumetie in care ne bucuram de munte si ne incarcam spiritul intr-o aventura de supravietuire. Așa că fiecare pas înspre o nouă aventură la munte începe cu alegerea corectă a bocancilor noștri.

 

Am incercat sa structurez bocancii dupa categoriile date de majoritatea producatorilor, combinat cu denumirile care le folosesc unele site-uri si iubitorii de munte de la noi, asa ca vor urma cateva denumiri in romgleza, dar scopul scuza mijloacele.

Mai jos se regaseste un infografic cu denumirile tuturor categoriilor de incaltaminte de munte. Dupa care urmeaza sa le luam pe fiecare in parte.

Incaltamintea joasa(Low)

 

 

Trekking Low sau semighetele de trekking (trekkari) cum le spun iubitorii de munte sunt incaltamintea ideala pentru strabatut muntii, vara in drumetii scurte de o zi. Sunt adecvati pentru aventuri si pe pante mai abrupte si teren stancos, avand varful protejat si talpa rigida. Poti alege sa aibe membrana pentru impermeabilitate sau fara, in acest caz respirabilitatea este mai mare si greutatea mai redusa.

 

Approach sau incaltamintea pentru "apropiere" este dedicata zonei a muntelui cu teren preponderent de stanca. Sunt foarte rezistenti la abraziune, avand protectie de cauciuc de cele mai multe ori de jur imprejur. Crampoanele talpii sunt mai mici decat la celelate categorii.

Aceasta gama mai are 2 subcategorii:

  • Approach climbing oriented pentru trasee foarte abrupte, scrambeling, sau via ferrata. Au talpa mai subtire in zona varfului, oferind mai multa senzitivitate, talpa semiflexibila si foarte robusti. Aceasta gama poate fi purtata si in oras, multe modele din gama lifestyle copiind stilul acestor incaltari.
  • Approach trekking oriented sunt incaltarile pentru traseele de trekking cu multa stanca. Deasemenea sunt extrem de robusti si protejati de cauciuc, dar spre deosebire de categoria "climbing", acestia au talpa foarte rigida si cu crampoane medii sau reduse.

Fast Hike sau categoria "adidasilor de munte" sunt preferatii multor iubitori de munte, mai ales pe timp de vara. Sunt extrem de usori si respirabili si majoritatea au o aderenta buna pe teren, Nu sunt indicati in turele in zone cu grohotisi si multe pietricele, motivul fiind evident.

Aici se regasesc deasemenea doua subcategorii:

  • Light Hiking dedicata drumetiilor usoare si rapide tot pe timp de vara in zone unde terenul nu este foarte dificil. Majoritatea sunt din material textil cu insertii de PVC si pot fi impermeabili sau nu.
  • Trail Running este categoria alergatorilor montani in care se regasesc modele folosite in competitii de maraton. Sunt foarte aderenti si usori, sustin bine piciorul si ofera un echilibru excelent pe teren accidentat. Acestia sunt folositi si in drumetii montane de catre drumetii mai experimentati, pe timp de vara.

 

 

Bocancii de 3 sezoane

 

 

Am ajuns la cea mai populara gama de bocanci de munte. Acest lucru este pentru ca acesti bocanci sunt cei mai versatili, acoperind cu brio drumetiile preferate in cele cele 3 sezoane: primavara, vara si toamna. Fiind o categorie atat de vasta, principalii producatori de bocanci au inceput sa targheteze modele de bocanci specifice pentru diferite tipuri de drumetii.

 

Hiking - sunt bocancii de drumetie usoara, de o zi, peste glezna, usori si foarte confortabili. Este categoria folosita de majoritatea celor care incep drumetiile montane si doresc sa experimenteze muntele pe potecile care nu prezinta caracteristici tehnice deosebite. Sunt excelenti pentru a fi purtati cu o soseta mai groasa si iarna in zonele urbane.

Avand talpa flexibila nu sunt compatibili cu nici un tip de coltari si nu suporta bine piciorul in cazul purtarii unui rucsac mai greu in spate. Se pot imperechea cu o pereche de gherute (C0) in caz de nevoie. La multe branduri aceasta categorie este etichetata in denumire cu "Hike"

 

Approach inalti - aceasta mica categorie se preteaza traseelor foarte tehnice cu multe zone expuse si cu multa stanca. Deasemenea sunt excelenti in drumetiile din categoria "hike" si in zonele urbane in sezonul mai rece.

 

Trekking - este categoria de bocanci preferata de cei care se aventureaza in drumetii mai tehnice si solicitante. Acesti bocanci pot acoperi toate tipurile de drumetii din cele 3 sezoane, desi nu sunt la fel de confortabili ca cei de hiking si nici nu sustin piciorul la fel ca cei de backpacking. In drumetiile de creasta si cele cu teren mixt stralucesc acest tip de bocanci. Fac fata tuturor tipurilor de ture de la noi din tara din cele 3 sezoane. Talpa este semirigida cu crampoane pronuntate si varful este protejat de o portiune de cauciuc. Se preteaza pentru ture de o zi sau doua si de cele mai multe ori sunt impermeabili. Sunt compatibili cu gherutele(C0) in zonele in care se regaseste gheata.

La multe branduri aceasta categorie este etichetata in denumire cu "TRK"

 

Backpacking - este categoria celor care iubesc drumetiile lungi si solicitatante in care se poarta rucsac greu in spate(cort, sistem de dormit, mancare pe mai multe zile). Au talpa rigida si protectie de cauciuc de jur imprejur de cele mai multe ori, oferind o sustinere buna a gleznei chiar si cu greutatea mare a rucsacului in spate.  Datorita faptului ca pot fi folositi si in drumetii usoare de iarna, sunt cunoscuti ca si categoria bocancilor de 4 sezoane. Deasemenea pot fi combinati cu o pereche de rachete de zapada sau coltari cu prindere universala(C1). De obicei sunt mai greuti decat categoriile de mai sus, dar sunt bocanci de 4 sezoane...

 

 

Bocancii de iarna

 

 

Am ajuns la categoria bocancior de iarna, anotimp in care mai putini se aventureaza, datorita pericolelor si conditilor vitrege, dar cei care o fac sunt rasplatiti pe masura. Muntele este cu totul altul, oferind peisaje de nedescris pe timp de iarna.

La fel ca si in celelalte categorii de incaltaminte, drumetiile de iarna sunt de mai multe tipuri iar bocancii dedicati acestora necesita diferite caracteristici. Cea mai importanta in aceasta categorie este compatibilitatea cu coltarii care vor fi numiti (C0; C1; C2; C3; C4)

  • C0 - sunt gherutele care sunt folosite in zona cu gheata subtire, intalnite la munte primavara si toamna. 
  • C1 - sunt coltarii cu prindere universala
  • C2 - sunt coltarii cu prindere semiautomata
  • C3 - sunt coltarii cu prindere automata
  • C4 - sunt coltarii pentru escalada pe gheata

Hiking iarna  (B0 boot)  sunt destinati celor care vor sa se asigure ca au picioarele calde in timpul iernii. Sunt folositi in drumetii sau plimbari in zone inzapezite, paduri unde terenul nu prezinta dificultate deosebita. Au talpa flexibila, izolatie de Primaloft, sau lana si membrana impermeabila.

Se pot atasa gherute (la nevoie) dar nu au o sustinere buna a piciorului si nu sunt indicati in zone cu pante accentuate.

 

Backpacking sunt categoria bocancilor cu care ne-am intalnit si in gama "bocancilor de 3 sezoane" si cu siguranta isi au locul si aici. Sunt cunoscuti ca si bocancii de 4 sezoane la noi sau B1 boot. Avand talpa rigida si suport bun al piciorului, impreuna cu o soseta tehnica de iarna se pot face drumetii chiar si pe creasta. Pot fi purtati cu rachetele de zapada sau cu coltarii cu prindere universala de tip C1.

 

Mountaineering1 sau B2 cum sunt cunoscuti pe unele site-uri sunt potriviti și pentru drumeții montane de iarnă, dar pot fi folosite și in zone glaciare și pentru alpinism de nivel mediu. Tălpile bocancilor B2 au crampoane agresive și bine distanțate, iar talpa intermediară va fi aproape complet rigida. Partea are un strat interior respirabil și impermeabil, este mai gros, mai izolant și mai durabil decât cel al unui bocanc B1. In spate, in zona calcaiului trebuie sa existe o buza in care se prind coltarii. Sunt ideali pentru atasat rachetele de zapada si sunt compatibili cu coltarii cu prindere semiautomata de tip C2.

 

Mountaineering2 sau B3 boot sunt bocanci pentru alpinism avansat pe timp de iarna, foarte rigizi si tehnici. Se pot folosi si pentru drumetii normale de iarna dar sunt putin mai grei decat B2. De obicei aceasta categorie se combina cu o pereche de pioleti si coltari cu prindere automata C3.

 

 

 

Leave a Comment