Fast Hike

Posted by Sebastian 12.11.2023 0 Comment(s) Despre munte,

Ce este "Fast Hike"-ul sau drumetia rapida?

 

 

 

 

Doua din taxele pe care muntele ni le cere pentru a ne lasa in taramul lui de basm sunt Efortul si Timpul… Cu prima, toti suntem deacord sa o platim pentru ca face parte din farmecul drumetiei. Dar cu timpul… Intotdeauna am vrut sa mai ajungem pe un varf sau o creasta dar am fost nevoiti sa facem cale intoarsa pentru ca … nu am avut destul timp…

 

Daca ti-as spune ca exista o cale in care timpul se dilata si ca poti sa te bucuri de munte mai mult, sa parcurgi distante mai lungi in acelasi timp, m-ai crede?  Desigur ne gandim la viteza… Exista un tip de drumetie in care putem face acest lucru. Se numeste “Fast Hike” .

Drumetia rapida sau fast hike-ul iti permite sa lasi o mare parte din echipamentul obisnuit acasa si sa dublezi sau chiar sa triplezi distanta parcursa sau obiectivele pe care vrei sa le vizitezi intr-o zi, iar acest lucru te face usor ca fulgul. Deasemenea, datorita ritmului alert in care te deplasezi poti renunta si la hainele mai groase, chiar si pe temperaturi mai scazute, corpul producand caldura necesara in urma efortului.

 

Asadar: fara cort, saltea, primus, sac de dormit si haine groase, nu ai nimic in spate sa te retina sa strabati potecile intr-un ritm alert.

Cuvintele cheie fiind:

 • Respirabilitate
 • Hidratare
 • Echilibru
 • Aderenta

Respirabilitatea o obtinem de la o imbracaminte sintetica sau din lana merinos. Poate fi chiar un tricou sau bluza cu maneca lunga.

Hidratarea in timpul drumetiei se face cu ajutorul unui rucsac de capacitate mica cu sistem de hidratare de tip “camelback” si spatele ce permite respirabilitate.

Echilibrul in timpul acestei drumetii se face cu ajutorul unor bete de trekking usoare si compacte pentru a le putea baga sau prinde cu usurinta in rucsacul din spate.

Aderenta excelenta se obtine de la o incaltaminte asemanatoare cu cea de trail running, usoara respirabila, cu talpa semirigida si crampoane pronuntate. Deasemenea varful trebuie sa fie protejat. Nu uita sa iti pui in rucsac 2-3 batoane bogate caloric pentru a compensa energetic pierderile din timpul efortului sustinut. Oricand poti sa-ti ajustezi echipamentul si sa vezi muntele altfel, sa-l vezi din perspectiva drumetului grabit si flamand sa vada si sa simta cat mai mult din imparatia de basm a muntelui.

 

 

 Fast hiking-ul este o modalitate excelentă de a te bucura de natură și de a-ți îmbunătăți fitnessul. Este o activitate relativ ușor de învățat și poate fi practicată de oameni de toate vârstele și nivelurile de fitness.

Deasemenea, oferă o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv:

 • Îmbunătățește condiția fizică: Fast hiking-ul este o activitate cardiovasculară excelentă care poate ajuta la îmbunătățirea rezistenței, a capacității pulmonare și a funcției inimii.
 • Ajută la pierderea în greutate: Fast hiking-ul este o modalitate eficientă de a arde calorii.
 • Reduce riscul de boli cronice: Poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer.
 • Îmbunătățește starea de spirit: Mersul rapid poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea dispoziției.
 • Te ajuta sa experimentezi muntele in alt fel.

 

Cum să practici speed hiking-ul?

 

Dacă ești nou în acest tip de drumetie, este important să începi încet și să crești treptat viteza și distanța. Este, de asemenea, important să te echipezi corespunzător cu încălțăminte și îmbrăcăminte confortabilă și adecvată pentru terenul pe care vei merge.

Iată câteva sfaturi pentru a începe cu mersul rapid:

 • Începe cu o plimbare scurtă și mărește treptat durata și viteza.
 • Poartă încălțăminte și îmbrăcăminte confortabilă și adecvată pentru terenul pe care vei merge.
 • Hidratează-te corespunzător înainte, în timpul și după mersul rapid.
 • Ascultă-ți corpul și ia pauze atunci când este necesar.

 

Unde să mergi in drumetii de tip Fast hiking?

Speed hiking-ul sau fast hiking sau drumetie rapida, poate fi practicat în orice loc unde există trasee de drumeție. Dacă ești nou în acest tip de drumetie, este recomandat să începi cu trasee ușoare și să treci treptat la trasee mai dificile.

 

Fie ca alegi drumetia clasica sau cea de tip “fast hike”, muntele te asteapta si trebuie sa te duci. Pe site-ul nostru, alpinmag.ro gasesti echipamentul de care ai nevoie, indiferent care este alegerea ta. 

 

 

 

 

Leave a Comment