-
Coșul este gol!
Fiecare urcare pe munte este o calatorie plina de descoperiri si emotii. Pe tot traseul suntem insotiti de indicatoare, fie ca este patrat rosu(PR), triunghi albastru(TA) sau oricare altul. De fiecare data ne bucuram sa le vedem pentru ca ne asigura ca suntem pe drumul cel bun, ne indica cat timp mai avem pana ajungem pe varf sau ne ajuta sa luam deczii importante in ceea ce priveste siguranta noastra. Sunt prieteni loiali, ghizi încredințați și martori ai aventurilor noastre montane. În fiecare săgeată, în fiecare marcaj, găsesim o bucurie în plus pentru călătoriile noastre și o înțelegere mai profundă a muntelui. Dar stiai ca formele lor pot avea si alta semnificatie? De exemplu ce fel de traseu este, daca ajunge pe creasta sau daca limiteaza o rezervatie naturala.
Deci, haideți să începem această călătorie plină de semne și semnificații, să descoperim împreună tainele indicatoarelor pentru trasee montane și să ne bucurăm de fiecare moment petrecut în sălbăticia naturală a munților!
Sistemele de marcare au fost au fost adoptate în tara noastră din 1945, după sistemul internațional și sunt următoarele:
BR BA BG
-Pentru marcarea traseelor principale, numite și magistrale, care sunt, de regulă, trasee de creastă; banda roșie pentru creasta principala, galbena și albastra pentru crestele secundare.
TR TA TG
-pentru marcarea traseelor secundare, sau traseu către un vârf montan. Marcarea traseelor secundare către un vârf montan este esențială pentru a ghida și a asigura drumetilor o călătorie sigură și plină de aventură, oferindu-le un itinerariu clar și bine definit prin terenul variat al munților, cu indicatoare care punctează fiecare cotitură și fiecare avans spre vârf, întâlnind priveliști încântătoare și obstacole naturale de-a lungul drumului.
CR CA CG
-pentru marcarea traseelor de legătură intre trasee. Aceste trasee te ajuta sa stii cand sa schimbi directia de pe un traseu si sa te indrepti spre destinatia dinainte stabilita.
PR PA PG
-pentru marcarea traseelor de tip circuit. Traseele montane de tip circuit te încântă cu varietatea lor și te poartă printr-un peisaj în continuă schimbare, oferindu-ți senzația de aventură și descoperire în fiecare colț al cărării.
CR
-pentru traseele dus-întors. Traseele montane dus-întors oferă o experiență completă, permițându-ți să explorezi frumusețea naturii în ambele direcții, întâlnind peisaje noi și captivante la fiecare pas.
– semnifica delimitarea unei rezervații naturale. Când te afli într-o rezervație naturală, este esențial să respecți anumite reguli și să adopți un comportament responsabil pentru a proteja mediul înconjurător și pentru a te bucura în siguranță de experiența ta în natură.
- este folosit pentru marcarea traseelor cicloturistice si deobicei sunt dus-intors. Sunt trasee cu grad de dificultate scazuta pentru drumeti.
- desemnează zona cu pericol mare de avalanșă.
Indicatoarele pentru trasee turistice montane și standardele acestora sunt următoarele:
a) Indicatoarele de direcție se împart în:
b) Indicatoarele de traseu variază în dimensiuni (32 cm/45 cm, 40 cm/56 cm, 50 cm/70 cm și 63 cm/87 cm) în funcție de cantitatea de informații pe care o conțin. Acestea pot fi amplasate vertical sau orizontal, montate pe un picior sau două picioare.
c) Indicatoarele de documentare furnizează informații despre traseele turistice marcate și principalele puncte de interes turistic din zona respectivă. La intrările și ieșirile de pe traseu, acestea vor indica și dificultățile întâlnite în timpul drumeției, cum ar fi:
d) Tabelele toponimice sunt destinate indicării lacurilor, râurilor, monumentelor naturale, vârfurilor de munte, șeilor importante și altor obiective culturale și turistice de interes.
Fiecare ascensiune pe munte reprezintă nu doar o călătorie fizică, ci și o aventură plină de învățăminte și trăiri intense. Indicatoarele de traseu, indiferent de forma și culoarea lor, devin aliați de încredere în această călătorie, ghidându-ne pas cu pas și oferindu-ne informații esențiale pentru a ne asigura că avansăm în siguranță. Sunt nu doar simpli indicatori, ci martori ai amintirilor noastre montane și prieteni loiali care ne însoțesc în fiecare aventură. În plus, descifrând semnificația formelor și culorilor lor, putem dobândi o înțelegere mai profundă a traseelor și a mediului înconjurător. Pentru a te pregăti corespunzător pentru următoarea ta aventură montană, poți consulta o gamă variată de bete de trekking, sisteme de hidratare și rucsacuri disponibile pe AlpinMag . Astfel, haideți să continuăm această călătorie plină de semne și semnificații, să explorăm împreună tainele indicatoarelor pentru trasee montane și să ne bucurăm de fiecare moment petrecut în sălbăticia naturală a munților!
Leave a Comment